Incercam aici sa va prezentam cei mai importanti zei ai Vechiului Egipt.Sunt doar o parte din multitudinea de zei venerati de-a lungul Nilului. Pentru lista completa va rugam verificati categoria: dictionar mitologic.


Amon Amon Ra

Amon - Zeul "ascuns" al orasului Theba. El are adesea un cap de om purtand o pana dubla, foarte inalta, sau un cap de berbec. Zeu al Apei, el devine zeu al Soarelui, creatorul lumii. La Karnak, i se atribuie o sotie, Mut, cu cap de vultur, si un fiu, Khonsu, zeul Lunii.




Anubis

Mama sa a fost Nephthys iar tatal sau, conform unor surse Set; din alt punct de vedere a fost fiul lui Ra. In desfasurarea procesiunii funerare, mumia era intampinata de catre Anubis, care sta in picioare langa Cartea Mortilor. Anubis Zeul este vazut stand langa mumia asezata pe catafalc si isi intinde mainile protector asupra sa. In discursul care ii este atribuit lui Anubis, el spune "Am venit sa-l protejez pe Osiris".Din diferite pasaje reiese clar ca cel putin intr-o parte a Egiptului Anubis era considerat marele zeu al lumii mortilor, rangul si importanta sa par sa se fi ridicat la acelasi nivel cu cele ale lui Osiris. Obligatia lui Anubis era aceea de a conduce sufletele mortilor in lumea subterana si in regatul lui Osisis care impartea cu Anubis si cu alt zeu al carui simbol era sacalul si se numea Apuat. "Deschizatorul de drumuri", vechiul Anubis si Ap-uat au fost considerate doua nume ale aceluiasi zeu, dar nu exista nici o justificare pentru acest punct de vedere.



Atum Atum

La Heliopolis este considerat zeul creator al universului. Numele sau poate fi tradus prin "tot" sau "nimic". Unii cred ca ar exista in nimic si ca ar contine deja totul. Devenit zeu al Soarelui, Khepri-Ra-Atum, poarta numele Atum, atunci cand apune.



Bastet

In Egiptul antic pisicile erau adorate ca animale sacre - mama sau creatorul. Bastet era zeita egipteana a pisicilor, femeilor si copiilor. Pisica, cu afinitatea sa catre oameni, reprezinta simbolul lumii paranormale, oculte, o lume dominata de senzatii. Prin simpla ei prezenta magnetiza totul. Bastet reprezenta fascinatia locurilor interzise. De asemenea, era zeita rasaritului de soare. Bastet Obligatiile sa in calitate de zeita s-au schimbat odata cu trecerea anilor, fiind cunoscuta ca si zeita a dragostei, fertilitatii, nasterii, muzicii si dansului.

Venerarea sa dateaza cel putin din a doua dinastie (2890-2686 i.Hr.). La inceputuri Bastet era reprezentata cu cap de leu si a fost privita ca mama a lui Mahes, zeul cu cap de leu. In mod curent, este infatisata ca o pisica sau ca o femeie cu cap de pisica sau leu. Zeita este legata de Hathor, Sekhmet, Tefnut, Atum (tatal sau) si Mut.



Geb Geb

Geb a fost fiul lui Shu si Tefnut, frate geaman al lui Nut si in acelasi timp sot, tatal lui Osiris si Isis, Seth, Nephthys. Este de obicei reprezentat sub infatisarea unui om care poarta o coroana alba la care este adaugata coroana Atef sau o gasca. Gasca era un animal sacru si un simbol. Ca zeu al pamantului, acesta alcatuia corpul sau si a fost denumit "casa lui Geb" asa cum aerul poarta denumirea de "casa lui Shu" si cerul "casa lui Ra". De aceea, el a fost deseori portretizat stand pe pamant si uneori i s-a dat si culoarea verde, de la plantele care apar din corpul sau. Despre cutremure se credea ca sunt hohotele de ras ale lui Geb.



Hathor Hathor

Zeita bucuriei si a dragostei, stapana a celor ptru puncte cardinale. Leoaica, pisica, cobra, femeie sau vaca, purtand intre coarnele ei un disc de aur, ea era celebrata in mod special la Dendera, cand, in fiecare an, se reamintea, printr-o sarbatoare, casatoria ei cu Horus. Cu aspect de leoaica sau de ochi al lui Ra, ea devine de temut.



Horus

Legenda spune ca Horus l-a provocat pe Seth, zeul raului si al confuziei din Egiptul de Sus, care l-a asasinat pe pe Osiris, tatal lui Horus. Acesta a razbunat moartea tatalui sau si a devenit zeul ordinii si dreptatii. Horus De aceea faraonul in Egiptul antic devenea Horus pe pamant, stapanul celor 2 tari (Egiptul de Sus si Egiptul de Jos).

Horus a fost casatorit cu zeita Hathor. Ea era ochiul zeului Soare Ra, sotia regelui in viata, mama viitoului rege. Numele sau a fost scris cu hieroglife in interiorul unui patrulater care reprezinta casa vulturului Horus. Acest zeu-pasare poseda virtutile iluminarii si ale pacii cu care reinnoieste esenta vietii in tot ceea ce a inghetat sau s-a uscat.



Isis

Isis este arhetipul feminin al creatiei - zeita fertilitatii si a maternitatii. I s-au dat mai multe nume si a jucat mai multe roluri in istorie si mitologie - ca zeita si femeie creator. Isis In dualitatea realitatii noastre - ea reprezinta aspectele noastre feminine, creatia, renasterea, ascensiunea, intuitia, abilitatile psihice, vibratiile inalte, dragostea si compasiunea. Ea este energia Yin, mama care ne hraneste, Preoteasa, zeita tuturor povestilor mitologice, precum si imaginea feminina din miturile creatiei. Este esenta energiei feminine care face parte din noi toti. Isis, reprezinta irisul ochiului, ochiul lui Horus ivit din unirea lui Isis cu Osiris, ochiul lui Ra, sursa creatiei.



Maat Maat

Zeita, fiica lui Ra. Ea are pe cap o pana de strut, hieroglifa numelui ei care inseamna "adevar", "dreptate". " vorbi dupa cum spune Maat" inseamna a spune adevarul. Este prezenta in barca soarelui si alaturi de Osiris, care judeca mortii.



Nepthys Nephtys

Zeita, fiica lui Geb si a lui Nut, sora si sotia lui Seth, mama lui Anubis. Foarte asemanatoare cu sora ei, Isis, ea poarta o scufie in forma de cos si de plan de casa, hieroglifa numelui ei. Este una dintre protectoarele mortilor.



Nut Nut

Zeita-Cer, fiica lui Shu si a lui Tefnut, sora si sotia lui Geb. Corpul ei subtire si instelat se apleaca deasupra pamantului, capul ei se afla la est, picioarele, la vest. intr-o alta legenda, ea are forma unei vaci celeste.



Osiris

Osiris este cunoscut in egiptologie ca zeu al resurectiei, al lumii subterane si judecator al mortilor. Este copilul al lui Geb si Nut, frate cu Seth, Nephthys si Isis, care ii este si sotie, tatal lui Horus prin Isis si tatal lui Anubis prin Nephthys care l-a sedus.

Osiris Conform legendelor egiptene, zeita Nutt, in ciuda blestemului infertilitatii aruncat asupra sa de Ra, a reusit sa-l poarte in pantecele sale pe Osiris, multumita ajutorului lui Thoth, care a evitat judecata lui Ra adaugand 5 zile in plus intr-un an. Osiris conducea lumea oamenilor de la inceput, dupa ce Ra a abandonat lumea in favoarea cerului, dar a fost asasinat de fratele sau Seth. Prin magie, Isis l-a readus la viata. Fiind prima persoana care a murit, in consecinta a devenit si regele mortilor. Moartea sa a fost razbunata de fiul sau Horus, care l-a infrant pe Seth si l-a aruncat in desertul Sahara. Osiris este privit ca regele mort care domneste peste lumea de jos si s-a reincarnat in fiul sau Horus. Ca simbol al vietii eterne a fost adorat la Abydos si Philae. Zei antici care mor in fiecare an si renasc personifica renasterea vitalitatii si fertilitatii naturii.

Domeniul lui Osiris este Duat - lumea subterana a Egiptului. La origine a fost zeul vegetatiei a carui menire era strans legata de abundenta, iar mai tarziu a devenit zeul mortii, suprema zeitate funerara.



Ptah Ptah

Zeul creator al lumii la Memphis, are aspectul unui om infasat din cap pana in picioare, avand pe cap o calota albastra, si purtand toiagul djed, emblema a duratei, asemenea sceptrului zeilor, si crucea vietii, ankh. Taurul Apis este reprezentantul lui pe pamant. Apara artizanii, in special bijutierii.



Ra

Ra a fost zeul egiptean al soarelui cunoscut mai ales ca Re-Horakhty, ceea ce inseamna ca Ra este un Horus al orizontului, facandu-se referire la caracterul zeului. Egiptenii antici credeau ca el a creat lumea si ca rasaritul soarelui a fost pentru sine un simbol al creatiei. Ra Ciclul zilei, incepand cu rasaritul soarelui si incheindu-se cu apusul sau, pentru ca sa rasara a doua zi, simbolizeaza renasterea si asa Ra a devenit forta suprema a creatiei si stapanul vietii. Aliatul sau cel mai apropiat este Ma'at, intruparea ordinii si a adevarului. Ra este de asemenea strans legat de faraon, regele Egiptului. In timp ce faraonul stapaneste pamantul, Ra este stapanul universului, impartasind aceeasi natura si fiecare fiind de fapt imaginea in oglinda a celuilalt.



Seth

Este cunoscut drept fiu al lui Geb si Nut, fratele lui Isis, Nephthys si Osiris, sotul lui Nephthys si uneori al lui Taurt. Lupta pentru controlul Egiptului s-a reflectat si in mitologie. Se pare ca adeptii lui Seth s-au confruntat cu adeptii lui Horus si ai faraonului primei dinastii, Menes, care a unit Egiptul de Sus cu cel de Jos. Seth In aceasta privinta, Seth este infatisat punand la indoiala autoritatea fratelui sau Osiris. In drama care se petrece in religia egipteana, Seth intruchipeaza fortele potrivnice care aduc marea schimbare. in cele din urma infrant de Isis si de fiul sau, zeul soim Horus, Seth devine un spirit liber, un hoinar pe pamant si, dupa exilul sau fortat, zeul singuratatii pustii.

Cultul lui Osiris s-a folosit de aceasta oportunitate pentru a-i discredita pe adeptii lui Seth; acum este considerat fratele diabolic iar povestea sustine ca Seth a fost rau de la nastere, cand a sfasiat pantecul mamei sale. Egiptenii antici credeau despre el ca reprezinta diavolul.



Sekhmet

Sekhmet este in mod curent infatisata ca o femeie cu cap de leu. Este fiica zeului soare Ra si formeaza impreuna cu sotul sau Ptah, zeul artei si mestesugurilor si cu fiul sau Nefertum, triada de zei din Memfis. Ptah, este zeul creator care a dat forma lumii si cerului asistat de 7 pitici-municitori intelepti. Sekhmet se presupune ca este sora geamana a zeitei pisici Bastet. Ambele reprezinta dualitatea, bine-rau, pur-impur, ordine-haos, atat doar ca Sekhmet insusi este portretizata ca avand doua fete, si pozitiva si negativa.

Sekhmet In Egipt, leii sunt cel mai adesea reprezentati cate doi, spate in spate, fiecare privind in directia opusa. Cei doi reprezinta autoritatea celui care pedepseste pacatele oamenilor dar in acelasi timp si incercarea de a pune lucrurile in ordinea lor fireasca, supraveghind totul. Calitatile sale de tamaduitoare, de mama si protector sunt deseori scapate din vedere. In Vechiul Regat al Egiptului Antic, majoritatea tamaduitorilor si chirurgilor erau cu siguranta sub jurisdictia lui Sekhmet.



Thoth

Thoth se remarca in fata tuturor celorlalti zei ai Egiptului antic prin capacitatea sa de comunicare, pe care o imparte cu toate fiintele de pe malurile Nilului. Conform lui Thoth, Thoth Marea Piramida si toate locurile sacre in Egipt au fost construite urmand geometria corpului uman. Asa cum exista spirale de lumina neagra si de lumina alba care vin din corpul uman, la fel si Marea Piramida emana astfel de spirale. Una dintre aceste spirale folosita pentru a trece dincolo sarcofagul se gaseste in Camera Regilor. La origine, Thoth a fost zeul creatiei, dar mai tarziu a devenit zeul care a civilizat oamenii, invatandu-i legile civile si religioase, scrisul, medicina, muzica si a fost ocrotitorul vrajitorilor. Si-a asumat multe roluri ca Seshat, versiunea feminina a lui Thoth, devenind o fiinta duala. Se crede ca Thoth a inventat astronomia, astrologia, ingineria, botanica, geometria, geodezia.

Preotii lui Thoth pretind ca acesta a fost Demiurgul care a creat totul din sunet. Luciditatea data de Thoth alunga indolenta, viclenia si mandria nestapanita.