Eneada Heliopolitana

Probabil cel mai cunoscut mit al creatiei. Lumea a inceput ca haosul apelor numit Nun, din care zeul-soare Atum (mai apoi identificat cu Ra) a iesit pe un munte stiut ca "Ben Ben". Prin propria sa putere a "expulzat" din sine zeii Shu(aer) si Tefnut(umezeala) care impreuna lea-u dat nastere lui Geb(pamantul) si Nut(cerul).

Nut, Geb , Shu Uniunea dintre Geb si Nut ia produs pe Osiris, Isis, Seth si Nepthys. Acesti 9 zei formeaza asa zisa eneada divina, care in texte mai tarzii a fost privita ca o singura entitate divina. Din acest sistem deriva conceptia reprezentarii universului ca figura a zeului aerului Shu stand in picioare si tinand cu mainile sale corpul intins a zeitei cerului nut, cu Geb intins la picioarele sale.

Ogdoada Hermopolitana

A doua traditie cosmologica a Egiptului a fost dezvoltata la Hermopolis, capitala Egiptului de Sus, si se pare ca a aparut ca reactie a hegemoniei religioase de la Heliopolis. In conformitate cu aceasta traditie, la inceputul timpului exista haosul, inainte ca lumea sa fie creata. Acest haos poseda caracteristicile identificate cu 8 divinitati care erau grupate in perechi: Nun si Naunet (zeul si zeita apelor primordiale), Heh si hehet (zeul si zeita spatiului infinit), Kek si Keket (zeul si zeita intunericului), Amun si Amunet (zeul si zeita invizibilitatii).

Atum Aceste divinitati erau personificarea elemetelor caracteristice ale haosului din care pamantul a iesit. Ele au format ceea ce se cheama Ogdoada Hermopolitana (compania celor 8). Din haos a aparut movila primordiala la Hermopolis si pe movila a fost pus un ou, din care a iesit zeul soarelui. Apoi zeul soarelui a inceput sa organizeze lumea. Ideea hermopolitana a haosului a fost ceva mai activa decat cea a sistemului Heliopolitan, dar dupa ultimul triumf al sistemului mai vechi, o modificare subtila la facut pe Nun tatal lui Atum.

Teologia Memphita

Al trei-lea mit creationist a fost dezvoltat la Memphis, cand a devenit capitala regilor Egiptului. Ptah, principalul zeu de la Memphis a trebuit sa fie reprezentat ca zeu creator, si o noua legenda dspre creatie a aparut. O incercare a fost facuta oricum, pentru a organiza noua cosmogonie in asa fel incat orice scindare de preotii de la Heliopolis sa fie evitata.

Ptah Astfel, Ptah era zeul creator, dar alti 8 zei era considerati de a face parte din el. Din acesti 8 zei, unii erau membrii ai eneadei heliopolitane, altii a ogdadei hermopolitane. Atum, de exemplu, detinea o pozitie speciala, Nun si Naunet erau si ei inclusi impreuna cu Tatjenen, un zeu de la Memphis, personificand pamantul iesind din haos, si alte 4 zeitati ale caror nume nu sunt sigure. Era vorba probabil de Horus, Thoth, Nefertum si un zeu sarpe.

Ptah a conceput lumea intelectual, inainte de a o crea din propriul sau cuvant. Conform teologiei de la Memphys. el a creat universul folosindu-si inima si limba (gand si vorbire). Pentru egipteni inima era locul gandirii si nu creierul. Despre Ptah se spune ca ar fi creat toti zeii.