Piramidele
In timpul Regatului Timpur a parut un nou edificiu funerar , piramida. Cu trecerea timpului , acesta constructie impunatoare a devenit monument emblematic al civilizatiei egiptene.
Mormintele pe care faraonii primelor doua dinastii le-au folosit au fost inlocuite de un nou tip de edificii in timpul domniei faraonului Djoser: piramida. Construirea primei opera a derivate din suprapunerea uneor mastabe( morminte care aveau forma unei piramide retezate ) de marime descrescatoare si inaltime treptat crescand. Aspectul de trepte simboliza scara pe care faraonul urca spre cer. In timpul dinastiei a IV-a a aparut piramida perfecta. Prima faza a constructiei consta in alegerea locului adecvat amplasari ; apoi se desena un plan si se decidea cantitaea materialelor si a persoanelor folosite. Atunci erau convocati sacerdotii , pentru a determina punctele cardinale dupa care se orientau fatadele piramidelor. Apoi se delimitau baza si incepea ceremonia nivelarii trenului. Faraonul trebuia sa oficieze ritualul de initiere a constructiei si ceremonia intinderii corzii , care reprezinta verificarea orientarii. Urma apoi sa infiga un par in fiecare colt si sa inceapa saparea unei mici gropi, sa modeleze o caramida sau sa aseze prima piatra . Se incepea astfel constructia in adevaratul sens al cuvantului . Durata lucrarilor depindea de marimea comlexului funerar, care trebuia sa fie gata in momentul mortii faraonului.
Constructia
Lucrarile erau realizate de echipe de muncitori care nu erau sclavi , ci primeau un salariu de la stat. O data stabilite grupurile de lucratori, se trecea la extragerea din cariere a pietrei necesare pt inaltarea piramidei. Dupa ce erau cioplite in forma patrulatera blocurile de piatra erau asezate pe sanii si trase catre santier. Pentru a evita impotmolirea, pe pamnat se arunca namol, astfel ca alunecarea saniilor sa fie mai usoara.
Cum au reusit egipteni sa ridice pietre atat de mari si de grele ( chiar si 15 tone la o inaltime de 50 de metri ) ramane inca de discutat. Probabil , asa cum atesta marturiile gasite in templul solar a lui Niuserva ( dinastia a V-a) egiptenii foloseau un sistem articulate de rampe si scripeti.
Evolutia piramidelor
Snefru primul faraon al dinastiei a IV-a a aplicat un tavan piramidei in trepte incaputa de tatal sau Huni. A acoperit-o cu o tencuiala exterioara. Au urmat apoi printe primele tentative de construire a unei piramide netede , in interiorul carora se afla o alta in trepte. Pentru a umple treptele , erau folosite blocuri pt acoperire. Snefru a construit la Dahshur piramida cu dubla inclinare care isi schimba panta la jumatatea inaltimii si pe cea Rosie prima piramida neteda regulate. Cea mai inalta si mai perfecta este cea a lui Keops de la Gizeh. Succesorii sai , Kefren si Mykerinos aui urmat acelasi model.
Piramidele dinastiei a V-a si a VI-a le-au imitate pe cele de la Gizeh, dar la scara redusa. Cele din Regatul Mihlociu , fiind construite din materiale mai ieftine si perisabile au o infatisare mai modesta.
Marea piramida:
Pramidele Egyptului sunt atat de fascinante incat iti taie respiratia.Egyptologii au descoperit o multime de amanunte cu ajutorul carora se poate descifra procedeul in care au fost construite piramidele,precum si functiile pe care le indeplineau aceste cladiri colosale.Vizitand piramidele,in ordine cronologica,se poate observa cu ochiul liber o evolutie uimitoare a aspectului piramidelor.
Condamnata sa "reprezinte" apogeul Erei Piramidelor ,Marea Piramida este intruchiparea cunostintelor si experientelor primelor piramide.Kheops a avut avantajul sa vada inca de mic copil modul in care se construiesc piramidele,deoarece tatal sau, faraonul Sneferu a construit mai multe piramide.In aceasta situatie este lesne de inteles de ce Kheops era mai mult decat calificat sa supravegheze si sa orrganizeze constructia singurului monument care face parte din cele SAPTE MINUNI ALE LUMII si care mai este inca in picioare.Recent, ramasite din rampa folosita la constructia piramidei au fost gasite in latura de sud.u ochiul liber evolutia aspectului piramidelor.Precizia cu care piramidele au fost construite este si astazi un motiv de de discutie.Baza piramidei ocupa un spatiu de 13,5 acrii.Latura bazaei este de 230,5 m,inaltimea este de 146,7 m,iar unghiul este exact de 51 grade 50 minute si 35 secunde.Placile de piatra folosite sunt inalte de aproape 1 m si cantaresc pana la 15 tone.Cele mai grele placi sunt placile care au fost folosite la acoperisul incaperii faraonului si cantaresc fiecare intre 50 si 80 de tone.
Marea Piramida are un aranjament interior care este mult mai elaborat decat oricare alta piramida.In aceasta piramida vedem pentru prima data un complex de pasaje superioare si o multime de camere care exista in interiorul corpului piramidal.Un pasaj ascendent unic,este cunoscut ca Marea Galerie(47 m lungine si 8,5 m inaltime).Desi aceasta galerie are tendinta sa-l faca pe om sa creada ca are un rol ceremonic,in realitate ea sustine blocurile mari de piatra care aveau rolul de a sigila camerele aflate mai sus,deci totodata si camera mortuara.
Piramida are trei camere importante.Intrarea originala a piramidei se afla la 7,29m est de centrul fetei de nord a piramidei la o inaltime de 16,76m de la nivelul solului.
Camera principala mai este cunsocuta si sub numele de Camera Faraonului.Pardoseala acestei camere precum si a anti-camerei era imbracata in marmura neagra.Pietrele folosite la constructia acestei incaperi sunt cele mai grele din toata piramida.Numai podeaua este formata din 21 de placi,iar peretii sunt formati din 101 placi de granit de o finisare deosebita.Tavanul este format din 9 grinzi uriase.Deasupra camerei faraonului se gasesc 5 camere,numite camere constructivecare au peretii alcatuiti din granit si care au o inaltime foarte mica,astfel ca un om nu poate sa stea decat in genunchi.La capatul coridorului orizontal se afla camera reginei.In camerele regelui si a reginei se gasesc cate doua canale de ventilatie.Aceste canale pornesc de la aproape un metru inalttime de la podea si au o sectiune de 0,2x0,15m,largindu-se usor spre exterior.Canalul care pleaca din camera regelui spre latura de nord a piramidei are o lungime de 71m,iar cel dinspre latura sudica are o lungime de 53,20m.Datorita acestor canale se realizeaza ventilatia camerelor si se elimina deasemenea si transpiratia, care intervine datorita faptului ca soarele nu incalzeste uniform laturile piramidei.Sarcofagul este realizat dintr-o singura bucata de granit si cantareste nu mai putin de 3,75 tone.
Unele camere au fost descoprite accidental,atunci cand s-a folosit explozibil ,pentru a deschide camera mortuara.Acestea sunt in ceam ami mare parte a lor Camerele de Reinviere.Desigur in aceste camere nu trebuia sa se intre niciodata lucru care poate fi usor observat din desenele celor care au lucrat la acele camere.
Templul Mortuar este un alt edificiu imoprtant al piramidei.Tot ceea ce a mai ramas din aceasta camera este podeaua,care a fost pavata cu bazalt negru.Templul este foarte diferit fata de templele care l-au precedat sau care le-au urmat.Peretii interiori au fost facuti din calcar peste care au fost sculptate reliefe de o mare finete.
Marea piramida are in partea nordica trei piramide maricele,asa numitele piramide satelit.Acestor trei piramide li s-a asociat cate un nume de regina cu care se crede ca are legatura.Astfel prima piramida este Piramida lui Hetephres, a doua este Piramida lui Merietes,iar a treia este cunoscuta in istorie sub numele de Piramida lui Henutsen.Fiecare dintre aceste piramide au cate un pasaj descendent care duce de la intrarea in piramida la la camera principala,dar numai dupa o cotitura la dreapta.Exterioarele sunt rau deteriorate la fiecare dintere ele,dar in special la Piramida lui Henutsen.In total la Marea Piramida s-au folosit 2, milioane de placi de piatra, in greutate medie de 2,3 tone.
Marea piramida
Constructia propriu-zisa:
Constructia unei piramide necesita foarte multa organizare si planificare a tot ceea ce urmeaza sa fie facut, cu cat mai multa eficacitate posibila.Anticii au construit piramide folosindu-se doar de lemn,piele,piatra,forta si energie umana.Cea mai importanta sarcina era taiatul stancilor din cariera de piatra,precum si cautarea unor soiuri de piatra cat mai rezistente.Piatra trebuia sa fie destul de moale ca sa poata fi taiata cu mertodele pe care le detineau,dar trebuia sa fie si destul de puternica,de rezistenta,pentru a putea sustine structura piramidei.Aceasta combinatie de calitati se regaseste doar in piatra de calcar,care este mai moale in interior si care se intareste estraordinar de tare in prezenta aerului.Deci cea mai eficienta cale de organizare a carierei era de a taia prima data piatra mai moale,si dupa aceea de a o lasa la soare pentru ca sa se intareasca.Este aproape imposibil sa determini cantitatea de forta de munca si numarul blocurilor de calcar de care a fost nevoie,si pe deasupra sa determini si greutatea blocurilor de calcar,asta inainte de ale pune la uscat si de ale transporta.Acest lucru este posibil cu ajutorul unor blocuri de calcar care se afla intr-o carira din Devon,UK.
Mutare Stancilor:
Dupa ce un bloc de piatra era taiat,el era asezat,cu ajutorul unei"masini"din lemn pe o sanie,tot din lemn,cu care era impins afara din cariera.Modul cel mai eficient de a folosi o sanie era acela de a o face sa alunece prin niste santuri de lemn,uleioase,pline de grasimi,un mecanism asemanator cu tramvaiele de astazi.
Aceasta este cea mai eficienta metoda de mutare a unor blocuri enorme de piatra care se mai foloseste inca si astazi in locurile unde masinile nu pot ajunge,pentru ca este mult mai usoara fata de cea in care blocurile de piatra ar fi trase sau impinse.Cand sania avea in calea ei un deal,atunci un grup de barbati o legau de o funie si incepeau sa o traga in sus,iar cand sania in fata ei avea o vale,atunci barbatii o tineau din spate ca sa nu prinda viteza prea mare si astfel sa "deraieze".
Prima data se curata si se nivela locul. Tot ceea ce era nevoie era de o acuratete a corzii si a tarusului. Coarda trebuia sa fie cat mai fixa posibil. Trebuia decis unde sa se afle centrul piramidei si insemnat locul. Sa fie fixat un tarus inalt in centru si cu un fir de plumb sa I se afle verticalitatea. Acum trebuia masurata densitatea umbrei la baza pietrei in plina zi. Dupa aceea cu ajutorul unei corzi trebuia aflata distanta cea mai mica a conului de umbra si se obtinea indicarea punctelor nord/sud. Acum era nevoie de lungimea corzii din centru la coltul piramidei si desenat un cerc in jurul tarusului din centru. Se tinea coarda la aceeasi intindere si cercul iesea cu o acuratete desavarsita. Dupa aceea trebuiau extinse punctele nord si sud pana ce atingeau marginile cercului. Apoi era nevoie de o dreapta prin centru de 90 de grade catre prima, se lua o franghie mai lunga din locul unde linia nordica taia cercul desenand cercuri catre est si vest. Acelasi luru se proceda si in cazul liniei sudice. Astfel, o linie dreapta din centru ne indica estul si vestul.Cu alta funie se impareau cele patru sferturi in doua. Din nou, doar desanand cercurile cu o sfoara rigida se obtinea cu o acuratete deosebita, cele patru colturi ale piramidei.Pentru a se asigura ca piramida era construita sinmetric,ce-a mai sigura metoda de verificare era aceea de a lasa un fir cu greutate in centrul piramidei, pe parcursul intregii constructii si astfel se stia tot timpul unde se afla centrul si nu puteau gresi.Fiecare bloc este adus la locul constructie legat de o sanie. Bucata de piatra se poate acum da jos de pe sanie,dar trebuie tinut cont de faptul ca ea inca mai trebuie manevrata pana la locul unde ea se potriveste perfect in structura piramidei.Fetele acestor blocuri de piatra sunt foarte plate,incat dupa ce ele au fost date cu grasimi si pe urma date jos de pe sanie,ele,practic lunecau foarte usor pana la locul unde trebuiau amplasate.Grasimile s-au oxidat,de-a lungul timpului,dar tot au mai ramas inca niste urme chimice.Exista o teorie conform careia piramida la,finele constructiei,precum si muncitorii miroseau foarte puternic a grasime rancezita.Pe masura piramida se inalta,scheletul de lemn era si el dezmembrat de la nivelul acela si inaltat mai sus.Primele doua sau trei nivele nu necesitau o rampa prea sofisticata,dra incepand de la nivelele mai superioare era nevoie de o rampa mai inalta dar si de un mecanism de ridicare a blocurilor de piatra.
Mecanismul de ridicare:
Herodot a descris o masinarie de ridicat blocurile de piatra.El sustinea ca de fapt este un schelet foarte simplu din lemn care ii ajuta pe oameni sa ridice blocurile de piatra de la un nivel la altul. Drumul pana la nievelul corespunzator se facea cu ajutorul unor traverse care urcau pana la nivelul dorit.Saniile trebuiau sa aiba o multime de carlige lemnoase care aveau rolul de nu lasa sania sa alunece inapoi. De obicei de fiecare parte a saniei erau cate trei barbati,fiecare cu cate un tarus in mana ,cu care invarteau,in acelasi timp,o roata care propulsa sania in sus.Pentru o mai buna intelegere,mai jos este redata o asemenea masinarie de ridicat blocurile de piatra. Oamenii si parghiile nu sunt aratate:Unele rampe erau folosite pentrua aduce din nou jos saniile goale,fara nici o paguba.
Dupa ce piramida a fost terminata de ridicat,ea era tencuita cu un amestec cu piatra de calcar,care avea atat un rol de protectie cat si de majestuozitate..
Piramida finisata.
Se spune ca o marea piramida asa de tare stralucea in razele solare,dupa ce a fost terminata,incat ea se vedea de la mai multi kilometri distanta.
Articol de Amber Morgaine