Istoria Egiptului debuteaza cu perioada predinastica si apoi cea protodinastica, in care se realizeaza unirea Egiptului de sus cu Egiptul de Jos sub conducerea primului faraon, Narmer. Ii urmeaza Menes(identificat de unii istorici cu Narmer ori Hor-Aha) care stabileste capitala la Memfis, pe care i-o inchina zeului Ptah. Numele Haka-Ptah va da mai apoi numele tarii Aegiptos.
Imperiul vechi isi are limitele intre 3200 I.Hr si 2200 I.Hr, cuprinzand primele sase dinastii.
Unirea celor doua regate a dus la dezvoltarea sistemului de irigatii, la formarea de sate noi, la sporirea productiei agricole, la centralizarea guvernului. Apar primele scrieri hieroglifice pe vase de ceramica (Naqada II).
Comertul se facea in acea vreme prin troc apoi a urmat mari expeditii comerciale cu produsele de care Egiptul dispunea in exces, expeditii facute pe corabii care mergeau in orasele feniciene unde duceau produse agricole si se intorceau cu lemn de care Egiptul atunci, ca si acum, era destul de lipsit.
Faraonii dinastiilor a III-a si a IV-a au fost cei care au inceput constructia de piramide. Prima piramida este aceea a regelui Djoser de la Saqqara ; piramida in trepte care are 60 metri inaltime. Sneferu ia urmat construind Piramida turtita si Piramida Rosie la Dahshur, ambele fiind insa un esec.
Fiul sau Khufu a reusit insa construirea a ceea ce cunoastem astazi ca fiind una din cele 7 minuni ale lumii si anume Marea Piramida de la Giza. Dupa moartea lui Khufu, fii sai Djedefra si Khafra au mai construit inca doua piramide. Ultima de pe platoul Giza a fost ridicata de catre Menkaura, si este cea mai mica.
Prima perioada Intermediara
Cronologia istoriei Egiptului Antic este inca o problema viu controversata, iar pe de alta parte periodizarea istoriei sale suscita si mai multe discutii . Astfel pentru unii istorici prima perioada intermediara se intinde de la sfarsitul dinastiei a VI-a pana la domnia faraonului Mentuhotep al II-lea adica circa 300 ani. Pentru alti istorici prima perioada intermediara ar avea o durata mai scurta intre anii 2263-2220 i. e. n. , dupa care este drept, Egiptul a fost divizat in mici regate independente, pana la domnia lui Mentuhotep al II-lea existand regate separate in sud si nord. Spre anul 2050 intreg Egiptul de Sus si de Jos este unificat sub autoritatea lui Mentuhotep al II-lea.