Imperiul de mijloc (2030 I.HR - 1640 I.Hr) aduce schimbarea capitalei, aceasta se muta de la memfis la Teba. Tot o schimbare sa petrecut si la nivel religios, cultul zeilor Amon ori Osiris a prins amploare.


Teba Sub domnia lui Mentuhotep al II-lea (dinastia XI) este refacuta unitatea tarii iar administratia este reorganizata. Urmeaza mai apoi domnia lui Sesostris I (Sensuret I - dinastia XII), reprezentand epoca de aur a Regatului de Mijloc. a fost o perioada de prospetime si de urias avant artistic, literal si arhitectural. A fost de asemenea o domnie de expansiune, datorita careia puterea egipteana s-a intins in regiunile periferice, in urma numeroaselor expeditii militare de la inceputul domniei. In acest moment granita cu Nubia se stabilieste in zona celei de-a doua cataracte.

Tot Egiptul se prefacuse intr-o gradina infloritoare, iar cresterea vitelor capatase un mare avant. Pe de alta parte si mestesugurile fac progrese remarcabile. Introducerea bronzului da putinta fabricarii unor arme mult mai solide. Faraonii din Imperiul de Mijloc fac mari expeditii comerciale in Sinai, in Nubia, in Siria si aduc minereuri, lemn, piei si animale. Sporesc de asemenea legaturile comerciale cu tara Punt (Somalia), de unde se importa mirodenii si pietre pretioase. Egiptul are pe de alta parte intinse relatii comerciale cu egeo-cretanii.

Inscriptiile faraonilor din aceasta vreme pomenesc de numeroase campanii razboinice impotriva Nubiei, a tarii Israel si a sudului Siriei.

Dezvoltarea comertului si a politicii militare de cuceriri si jefuire a popoarelor invecinate faceau sa se adune in Egipt bogatii imense. Dar aceasta bogatie era insusita de faraoni si de catre nobili si temple in vreme ce taranimea si mestesugarii trebuiau sa poarte povara impozitelor, a corvezilor si a serviciului militar din timpul deselor campanii de cuceriri. Spre sfarsitul Imperiului de Mijloc se produc mari rascoale indreptate impotriva faraonului si a nobililor.Ostasii mercenari hiksosi au primit de la nomarhi mari loturi de pamant si puteau sa se grupeze mai temeinic in cete si formatii militare care sa cucereasca treptat orasele si nomele.

Cunoastem nume de regi hiksosi si ele par a fi de origine hurita, ceea ce arata ca era o populatie amestecata pentru ca, dupa alte monumente, aceste nume par a fi semite.

in Egiptul de Jos hiksosii isi cladesc un mare oras fortificat, Avaris, in partea de rasarit a Deltei, unde era adorat zeul Seth, al raului si al dezordinii.

Seth Lupta pentru izgonirea hiksosilor incepe de la Teba unde regele de acolo, Kames porneste razboi contra lor si impotriva sfaturilor primite de la dregatorii sai. Succesorul sau, Ahmosis I, este cel care ii invinge pe hiksosi pe deplin si ii izgoneste din Delta.

A II-a perioada intermediara

In timpul celei de a 2-a perioade intermediare, faramitarea teritoriala si dislocarea au avut loc atat in nord cat si in sud. Aceasta perioada cuprinde 5 dinastii (XV-XVII).

In nord, in urma invaziei hicsosilor, popoare indo-europene si asiatice amestecate si echipate cu care de lupa trase de cai, autoritatea regala nu se mai exercita in Delta, care s-a despartit in mai multe orase-stat.